Shetland


Shetland


(Zetland / Hjaltland) er en øygruppe, en region og et stattholderskap i Skottland. Øygruppen består av 16 bebodde og 84 ubebodde øyer som strekker seg 150 km fra nord til sør og 75 km fra øst til vest. Hjaltland var i flere hundre år en del av Norgesveldet, men ble i 1469 pantsatt til Jakob III av Skottland av kong Christian I som betaling av medgift for prinsessen Margrete av Danmark. Befolkning 23 210 (2012)


Den største øya er Mainland; her ligger Lerwick, som er øygruppens administrasjonssenter og eneste by. Shetlands motto er det norrøne Með lögum skal land byggja, som er hentet fra Jyske Lov av 1241. Nærmeste by på noe fastland er Bergen (350 km)!        

                                                                                                                            (Trykk på bildene, for å forstørre de.)


Hva bør en se og oppleve på Shetland?

Om en seiler ut fra en havn i Norge nord for Stad, kan Baltasound helt nord på Shetland være første havn på Shetland. Det gjør overfarten kortere enn om en styrer mot Lerwick.


Baltasound er et lite sted. Det er ikke flytebrygge der og en må ligge på utsiden av en gammel fiskebåt. Det er ikke strøm på kaia. Det er dusj og toalett i klubbhuset til båtklubben. Det er enkel standard. Et par hundre meter ovenfor havna ligger hotellet med pub. Trivelig sted.


Det er en dagligvarebutikk på stedet. Storbritannias nordligste ølbryggeri. Ta kontakt med de om du ønsker omvisning. Det er også et båtmuseum på stedet. Tidligere hadde Royal Air Force base ved flyplassen i Baltasound.

 

Fra Baltasound er det kystseilas sør til Lerwick. Mid-Yell, på øya Yell, har ei lun havn med flytebrygger og strøm på bryggene. Området der havna ligger er forholdsvis grunn, så vis forsiktighet de siste 100 m inn mot havna, om du er i seilbåt. Vi har benyttet havna mange ganger med båter med ulikt dyptgående uten problemer.  Om en følger veien opp fra havna vil en finne en pub. Avstanden fra Baltasound er ca 12 nm.


Whalsey har ei lun havn, men har stor trafikk av fiskebåter, som leverer fangsten til mottaket i havna. Det er ei gjestebrygge der, men husker ikke om det var strøm på den. Det er butikk og pub ikke langt fra havna. Whalsay ligger ca 30 nm fra Balatsound.


Om en seiler direkte til Lerwick fra Norge så er fyret på Out Skerries det første man ser om en seiler i mørket. Det er synlig på 20 nm. Det er ei havn, men det er ingen fasiliteter for besøkende båter. Det er bare noen få fastboende der. Det er ferjeforbindelse over til Mainland.


Lerwick

Ankomst fra nord. Det er godt merket i Bressay Sound. Det er overettfyr å styre mot om en kommer fra nord. I sundet er det lateralmerking, dvs. røde og grønne flytebøyer. Leia i sundet er nordlig, slik at du skal ha de røde på styrbord og grønn på babord.



Før en går inn i sundet bør en kalle opp havnevakt på VHF kanal 12 og melde at en er på vei inn i sundet fra nord. Det hender seg at større båter skal ut eller inn og det er sterk strøm i sundet, så du får beskjed om det er noe du må se opp for. Innseiling fra sør er enklere, da sundet er bredt og det er lite grunner. Du kan også fortelle de at du ønsker å gå til Victoria Pier for å legge til. Der er det flytebrygger med strøm og vann, både på sør og nordsiden av piren. Det er best å ligge på sørsiden av piren, da det er lunest. På nordsiden blir det sjø ved NE-vind. Ferje over til Bressay lager også litt sjø.


En må deretter melde seg på havnekontoret i Albert Building. Rødt hus som ligger nesten helt ute på kaia nord for Victoria Pier. (Utenfor åpningstid kan en gå til havnevaktas kontor, med inngang midt på den nordlige kortveggen. Bruk ringeklokken og døren frigis. Vakta sitter i 2.etg.) En får mot depositum låne nøkkel til Lerwick Boating Club. Der kan en dusje og vaske klær. Dusj koster £1.

Dieselfylling er ved det SØ hjørnet av Albert Building. En må avtale med LHD Marine Supplies Ltd, som ligger nesten rett over gaten for Victoria Pier. Fylletider er mellom kl 09-12 og 14-16.


Jeg vil anbefale at man leier bil. Å leie en mindre 5 seter for f.eks. fire dager koster rundt £120-140 pluss drivstoff. Det er fri kjørelengde. Vi bruker Bolts Car Hire i 26 North Road, Lerwick. De er rimelig og har god service. Jeg har lånt bil av de ca 16 ganger og det har aldri vært noe tull, slik at jeg kan anbefale de. De er i gangavstand fra havna.


Severdigheter i Lerwick

Lerwick Museum må besøkes. Det er et moderne museum som ble åpnet av vår dronning Sonja i 2007. Det har også en båtbyggeravdeling som restaurer gamle fartøy.

 

Up-Helly-Aa Galley Shed er det huset hvor har en kopi av et vikingskip som bygges nytt hvert år, for så å bli påtent  under Up-Helly-Aa, som arrangeres siste tirsdag i januar. Det ligger i St.Sunniva street, i gang avstand fra havna. Festivalen er en stor festival med mye ild, da ca 1.000 mennesker marsjerer med kjempestore fakler. Fremst i toger går den valgt jarl med sin skvadron bestående av 100 menn i vikingkostymer. De drar på vikingskipet som tennes på i parken ved at de 1.000 faklene kastes om bord i skipet som brenne opp i et flammehav.


The Lounge er en pub i to etasjer. Den ligger rett ovenfor havna, ikke mange meter fra turistkontoret. Hver onsdags kveld er det levende musikk i andre etasje.. Det er helt uformelt. Der kan man komme med sitt instrument og spille i lag med de andre. Dette er meget populært og det er stor stemning. Det er en opplevelse jeg anbefaler.

 

Clickimin Broch ligger på en halvøy som stikker ut i Clickimin Loch sørvest i Lerwick. En broch er festningsverk som ble bygd rundt 500 år f.Kr.  Fra Clickimin Broch tok de stein for å bygge hus m.m.

Lengre sør er øya Mousa og der ligger det også en broch. Den er intakt, da ingen dro ut for å hente stein fra brochen til bruk for andre formål Det er båtskyss ut til Mousa.


Forslag til dagstur med bil.

Kjør sørover. På veien sørover vil dere se øya Mousa med sin broch.


Ved enden av flystripa på Sumburgh flyplass er det betjent bom for veifarende. Bommen stenger, når fly lander eller tar av. Veien går over enden på flystripa. Rett på andre siden av flystriper et det et utgravd gamle boplasser




Old Scatness er en utgraving som er gjort ved enden av flyplassen. De har satt opp modeller av de husene de gravde ut og i turistsesongen er det folk som "bor" i husene. De kan for eksempel sitte å spinne på gammel måte mm., slik at besøkende kan få et inntrykk av hvordan det var å leve for 200-400 f.Kf.


Jarlshof ligger litt lengre sør. Der er det vært utgravinger siden 1930. De har funnet bevis på bosetning fra 2700 år f.Kr. Det er utgravd wheelhouse fra jernalderen. Det er også gravd ut hus i fra vikingtiden. Parkerer ved hotellet.

 

Etter å ha besøkt utgravingene, kan man ta lunch på hotellet, eller kjør videre til fyret på Sumburgh Head. Der er det også muligheter for å få litt enklere servering. På fyret er det et besøkelsessenter. Det er et yrende fugleliv i de høye klippeveggene. En kan komme meget tett innpå lundefugler, for å ta bilder. Om det er klart og god sikt, så kan man se øya Fair Isle, som ligger ca halvveis mellom Shetland og Orkenøyene. Legg også merke til de sterke strømmene i havet rundt Sumburgh. Er det vind kan det bli veldig urolig strømsjø.


Besøk også radar rommet. Radaren ble montert rundt 1939. Under krigen ble tysk flyangrep mot marinebasen i Scapa Flow på Orkenøyne varslet, da radaren oppdaget flyene. Luftvernet og skipene i Scapa Flow var bemannet og klar til kamp, da flyene ankom.


Turen tilbake til Lerwick kan man kjøre via vestsiden og se øya St.Ninian. Der ble det funnet en imponerende sølvskatt av en skoleelev i 1958. Den er fra ca 800 og var gravd ned i sanden på stranden. Sandstranden er fantastisk.



På vei tilbake kan en handle mat og drikke på Tesco, som er det ene av to supermarked i Lerwick.


Om en parkerer leiebilen på Victoria Pier, så skriv båtnavnet på en lapp og legg i frontruta. En slipper å betale parkeringsavgift, om en betaler havneleie.

.


Forslag til biltur til Esha Ness.

Ved dårlig vær med sterk SW-W sterk vind blir opplevelsen mer spektakulær. Vestsiden av Mainland er veldig utsatt for Atlanterhavet, som gjennom tusener av år har gravd seg inn i landet. Det har skapt et spektaluært landskap. Kjør hovedveien A970 nordover. Rett etter at vei B9071 tar av til høyre mot Lunna, tar dere av til venstre og følger en mindre vei mot Voe. Bare noen 100 m fra hovedveien ligger Pierhead Bar and Restaurant.. Den er som klipt ut av 50-tallet. De har god mat og kan anbefales, tross utseende inn- og utvendig.

.

Fortsett etterA970. Rett før sentrum av Hillswick ta av til høyre på B9078 til Esha Ness. Parker ved fyret. Vær forsiktig og gå ikke for nær kanten. I meget dårlig vær går bølgene inn i de trange kløftene, for å ende som en geysyr i det sjøen går rett til værs i enden av kløfta.


På vei tilbake, så stopp og ta middag på Frankie's Fish and Chip Cafe i Brae. Den er på høyre side av veien og lett synlig. Det serveres ikke øl, bare mineralvann. fantastisk god mat.



Lunna var den første basen til Shetlandsgjengen under krigen. Ta av på B9071. Mannskapet var inkvartet i Lunna House. Båtene lå for anker ute i bukta nedom huset. Problemet var at alt som skulle lastes eller losse mot over i robåt, for å få det ut eller inn. De hadde heller ingen mulighet for større vedlikehold av båtene. Den britisk marine hadde base i Lerwick. De ønsket ikke at en del norske fiskskøyter skulle være der å ta plass på slippene. Resultatet ble at de valgt Scalloway, som hadde en godt egnet slipp. Ulempen var lengre avstand til Norge. Gjør et besøk i Lunna kirke og kirkegård også. Det ligger to ukjente nordmann gravlagt der.


På vei tilbake kan en stoppe ved COOP i Lerwick og handle mat og drikke. COOP er det andre av to supermarked i Lerwick.




Scalloway er den nest største byen på Shetland. Den bør en besøke. Når en kommer kjørende, så får man en fantastisk utsikt over byen. Kjør gjerne til side og nyt utsikten. Et godt synlig landemerke er Scalloway Castle.





17. mai hver år er det kransnedleggelse kl 15 ved minnesmerket, som ble reist i 2003. Norske seilere har deltatt på denne seremonien i mange år og lagt ned krans. Minnesmerket er helt nede ved sjøkanten ikke så langt fra Scalloway Hotel. Den er bygd av steiner fra en del kommunene i Norge, hvor medlemmer av Shetlandsgjengen kom fra. Det er bronseplater med navnene på de som omkom i forbindelse med Shetlandsgjengens akriviteter.





Om du forsetter gaten mot vest så kommer en til Prins Olav Slioway. Dette var slippen og verftet hvor båtene fikk vedlikehold og ble reparert under krigen. Etter besøk av Kronprins Olav under krigen, fikk slippen hans navn.






Om du fortsetter videre i gata ser man Norway House. Der var mannskapene forlagt, når de ikke var på havet. Huset er rødt.







Fortsetter en videre utover får man Scalloway Boating Club på venstre side. De setter stor pris på å få besøk av nordmenn. Ring på døra, så blir den åpnet.



Rett bortenfor båtklubben ligger North Atlantic Fisheries College. Der er det undervisning i navigasjon og fiskerifag.



En bør besøke Scalloway Castle. Det er åpent for besøk, i åpningstidene for museet.


Scalloway Museum ble åpnet av Statsminister Jens Stoltenberg i 2012. En stor det av sin utstilling er lagt opp rundt krigen og Shetlandsgjenges aktiviteter. For de som ikke er kjent med krigshistorien er det mye kunnskap å hente der. 


Ønsker dere et trivelig opphold på Shetland!



Antall besøkende etter 1. mars 2019

Flag Counter

Arne Sveipe Knudsen's hjemmeside

Kontakt Arne


arne.knudsen@ntebb.no