Om meg

Les om Arne 

Bilder av den yngste genrasjonen

Solveig, min kone, døde 19. desember 2020.


Hun ble innlagt den 16 august og fikk beskjed om at CT viste at bukhulen var full av kreft med spredning til flere organer. Kreften kunne ikke helbredes. Det var en meget brutal melding. 4 måneder og tre dager senere døde hun.


Vi hadde tidligere pratet om at vi begge ville dø hjemme om vi ble alvorlig syke. Hun ble utskrevet fra sykehuset og ble kjørt hjem i ambulanse. Vi hadde fått låne sykehusseng og annet nødvendig utstyr. Senga ble plasserte vi på stua. Våre barn, Tomas og Siri Karette, kom hjem for å hjelpe meg med pleien av henne. Vi delte nattvaktene mellom oss og da lå vi i en sofa på stua.


Hun brukre dagene etter hun kom hjem til å ta avskjed med slekt og venner som kom på korte besøk. Hun ringte også mange av sin venner og takket de for de hadde beriket livet hennes. Det var tøft å se at din beste venn og kone etter 52 år samvær var iferd med å dø fra meg. Hun ble svekket for hver dag og etter 13 dager hjemme var det over. Barna og jeg satt rundt senga da hun døde.


Bildet ble tatt noen dager før vi fikk den brutale beskjed.

Jeg er født i 1948 i tidligere Strinda Kommune (en del av Trondheim nå).  Vokste opp på Nedre-Charlottenlund.  Gikk folkeskolen på Strindheim skole, sammmen med ni kamerater fra Nedre Charlottenlund.  Vi gikk i gutteklasse gjennom hele folkeskolen. Siden Blussuvold Ungdomsskole, som de første i landet som fikk 8-9. skoleår på ungdomsskole. Siden Strinda og Malvik Yrkesskole. Begynte etter yrkesskole på Fornebu som flymekanikerlærling i SAS og ble utdannet flymekaniker. Var 4 år i Luftforsvaret. Etablerte famlie og flyttet til Levanger. Jobbet i 3 år som anleggsmekaniker før jeg begynte som lokføreraspirant ved NSB i 1976.  Da var det barndomsdrømmen som gikk i oppfyllelse, da min far også var også lokfører.


Ble gift med Solveig Oddbjørg Roald fra Vigra.                                                                                                Bilder av den yngste genrasjonen ->

.


Jobbet som lokfører i NSB i 35 år. Før jeg gikk av med pensjon hadde jeg en turnus som gjorde at jeg hadde en del kjøring på Nordlandsbanen og på Trønderbanen. Jeg kunne gått av med pensjon i 2010, da jeg fylte 62 år, men jeg fikk et seniortilbud fra NSB. Siste året arbeidet jeg i 75% stilling og fikk 100% lønn, samt en ekstra ferieuke for hvert år jeg stod i avtalen. Turnusen medførte at jeg jobbet hver annen helg. Min offisielle avgang fra NSB ble den 31.juli, men jeg hadde ferie først, slik at siste arbeidsdag var den 6.juni i 2011.


Jeg har hatt meget bra helse, selv om jeg har hatt litt plager med slitasjegikt i knærne, men heldigvis er det reservedeler å få. Skiftet det første kneet i desember 2012 og den andre i februar 2014. Det har vært meget vellykket. Takk til norsk helsevesen. Som pensjonist vil jeg seile på heltid. Har tatt D5LA sertifikat og kan nå føre båter med lengde over 15 m over hele verden. Jeg vil ta på meg oppdrag med å seile båter for folk som mangler nødvendig sertifikat.


Har tidligere vært engasjert i seilforening, båthavn, fagforening, Jernbanenens Idrettsforbund og leder i Jernbanepensjonistenes Forening.  Er ansvarlig for skolesjakken i Levanger Sjakklubb, er med i styret i Innherred Seilforening. 


Seilkurs har jeg holdt siden 1983. Jeg oppdaget at jeg ikke gledet meg til å holde kurs, så jeg ønsker ikke å holde flere seilekurs. Seilkursene har vært avholdt på våren hvert år. Det var et praktisk innføringskurs i seiling som gikk over ei helg, minimum 16 timer. Det var max 4 deltakere kurset. Etter kurset skulle deltakerne være i stand til å seile en båt alene. Prisen på kurset var kr 2.500,- pr deltaker.


Pensjonistlivet er herlig. Jeg kan gjøre det jeg lyster og jeg får pensjonen inn på min konto hver måned. Før jeg ble pensjonist ønsket jeg å arbeide litt i tillegg til å være pensjonist. Etter jeg ble pensjonist fant jeg ut at jeg har det bedre uten de forpliktelser, som det arbeid gir.


Jeg disponerer tiden som jeg selv vil og det gir meg tid til å redigere en del videoopptak jeg har tatt siden 1985, da jeg kjøpte mitt første videokamera. Jeg driver også å digitaliserer gamle videoer som ligger på tape. Jeg har også tatt på meg oppdrag for å digitalisere video andre har tatt. Video på tape bør digitaliseres, da video på tape får svekket kvalitet med årene, samt at VHS-spillere er på vei ut og er vanskelig å få reparert om de havarer.


Jeg har hatt videokamera siden 1985 og gjør en del opptak. Dessverre så har jeg mindre tid til å redigere det som er opptatt. Jeg legger derfor nå større vekt på å hvordan det ferdige resultat skal se ut, når jeg filme, for å få enklere redigering. Lager en dreiebok i hodet, før jeg starter på prosjekt. Det er ikke så enkelt, da jeg skal forsøke å filme det som skjer, når det skjer. Det er ofte ikke mulig å gjøre opptaket om igjen, selv om det har hendt noen få ganger.


Jeg har bestandig hatt lyst til å male, uten jeg har tatt meg tid til det. Jeg kan sånn noenlunde tegne. Som pensjonist har jeg forsøkt å male bilder. Jeg er rimelig fornøyd med det jeg har malt, så langt, men har funnet ut at portrettmaling er meget vanskelig, landskap motiv er mye lettere. Jeg håper at øvelse gjør mester. Dessverre så strekker ikke tiden til, slik at jeg får malt så mye jeg drømmer om.


Om sommeren driver jeg på med seiling. Jeg har en seilbåt med navn ARK MARI, den er av type Omega 36. En av de steder vi ofte besøker er Scalloway på Shetland. (har besøkt Shetland 33 ganger, hvor av to ganger med fly). Ellers så har vi seilt til Island, Færøyene, Danmark, Sverige (Göta Kanal), Frankrike, Irland, England og Tyskland. Noen turberetninger med bilder kan du lese på mine sider.


Profile for arkmarin

Geocaching er en ny aktivitet jeg har fattet interesse for siden 2006. Leter etter cacher så snart jeg har tid til overs. Du kan lese mere om denne aktivitete på gcinfo.no.


Driver en del med data. (Alle har datamaskin idag og deler den interessen, men jeg har tidligere drevet med programering i basic og i Turbo Pascal). Har hatt datamaskin i huset siden 1982. Hjelper ofte de som har problemer med sin PC.


Jeg har jeg vært flyktningeguide for Røde Kors. Det vil si at jeg har regelmessig kontakt en en som har fått opphold i Norge. Jeg skal prøve og å gi han inntrykk av hvordan vi lever her i landet. Flyktingen er en syrisk mann, som har blitt en venn for livet.


Jeg har bygd hytte i Frolfjellet. Har brukt den siden påska i 2002.  Hytta ligger midt i skiterrenget i kommunen.  Valgte å gjøre alt arbeidet selv, og er meget fornøyd med resultatet. Har bygget et anneks på 20 kvadratmeter som ikke er helt ferdig, da det mangler litt skap og litt mer innvendig. Utvendig må det lages platting.


Vi feiret 50 års ekteskap 27. juni 2020. Våre barn og barnebarn var med på feiringen

Ragnar

var min yngste bror. Han døde i 2008 av kreft i hodet, 53 år gammel. Han var 7 år yngre enn meg. Da vi var.yngre var alderforskjellen for stor til at vi hadde noe nært forhold, men med årene ble vi veldig nær. Vi var mye sammen, på båtturer, husbygging, hyttebygging mm. Han var meget intelligent og hadde kunnskap om alt. Det var ikke et fag han ikke han hadde kunnskap om. Om han leste en bok, så husket han alt i ettertid i motsetning til meg. Jeg følte meg kunnskapsløs etter han døde, da han for meg var et levende leksikon. Når jeg har et problem tenker jeg, hva ville Ragnar ha gjort? Han var veldig analytisk og kunne fort resonere seg til kjernen av problemet. Jeg savner han. 


Bjørn Roar Johnsen

"Bønne"

Den 8.mars 2017 døde min gode barndomsvenn. Vi var de beste venner i barndom og ungdomstid. Senere har vi holdt kontakten inntil han sovnet stille inn. Det var et stort tap for meg. Vi hadde så mange gode minner fra da vi vokste opp i lag på Nedre-Charlottenlund på 50-60 tallet. Minnene er så mye bedre, når vi er to, som deler de samme gode hendelsene. En føler seg litt ensom, når ens beste venn dør. Bjørn vil jeg alltid savne.

Trøndersk Multimedia


laget en reportasje i 1991 om det å seile på havet. Vi drev da å planla en konvoi av flere Innherredsbåter, som skulle seile over Nordsjøen. Det medførte denne reportasje. Videre tok jeg del i NRK Trøndelags morgensending, da det var uvanlig at familier valgte å bruke ferien sin til å seile på havet. Adressavisa sendte med reportasjeteam på konvoien.  Seilasen kan du lese under fanen Turer. Video på 7 min.

Antall besøk siden 1.april 2019

Flag Counter