Shetland 2017

Shetlandstur 2017  (klikk på bildene, så blir de større)


Vi var tre pensjonerte lokførere, samt en erfaren seiler fra Steinkjer, som også var pensjonist,  som seilte over ombord i Ark Mari. Det blir skipperens 27. tur over Nordsjøen.


På bildet fra venstre Per Bardal, Kjell Romstad og Terje Laksforsmo.

 


Vi startet 10. mai. Værmeldingen var gunstig, slik at vi gikk non-stop til Vigra ved Ålesund. .Vi brukte ca 27,5 timer fra Levanger. Vi fylte diesel, men vann fikk vi ikke fylt. Vi fortsatte til Runde og stakk til havs nord for Svinøy. Værmeldingen var gunstig til vi nærmet oss Shetland, da ville vi få kuling fra SE. Vi valget å styre mot Baltasound, nord på Shetland. Det ga kortere overfart, og vi sparte oss for seks timeres seilas i den SE-kulingen, om vi hadde valgt å gå til Lerwick. Overfarten tok 32,5 timer fra Runde. Vi ble liggende ei natt i Baltasound sammen med Heidi, som kom før oss, og If.. som kom etter oss. Dagen etter brukte vi seks timer sørover til Lerwick.                                                                       Bilde fra Baltasound


Vi leide bil, for å ha under oppholdet. Det er meget billig, i forhold til i Norge. Vi betalte £ 140 for en bil i fire dager. Med bil kommer vi raskt rundt på øyene og får sett det meste av det som er verd å se.


Det ble til slutt syv norske båter som var i Lerwick 17. mai. Dessverre så ble 17. maitoget det minste noen gang, med bare seksten deltakere. Det må vi gjøre bedre neste år. Vi var i Scalloway og la ned krans under minneseremonien der.
Pål Austeen, til høyre på bildet, la på krans på vegne av oss seilere sammen med Per Bardal, som også holdte tale i den forbindelse.

 

Det viser seg at lederen for Norsk - Shetlandsk Vennskapsforening har kommet på sykehjem pga sviktende helse. De har ikke fått nye medlemmer til foreningen på mange år, slik at den er nå i ferd med å dø ut. Tidligere arrangerte de Supper Dance i Rådhuset i Lerwick 17.mai, men de makter ikke det lengre. De har også deltatt i 17. maitoget, men når de mangler sin dyktige og entusiastiske leder, skjer det ikke så mye. Den årlige tradisjon med nedleggelse av blomster på norsk graver på kirkegåden i Lerwick ble ikke gjort i år.


Første trønderbåt forlot Lerwick om ettermiddagen 17. mai, pga grunn av værutsiktene de kommende dager. Neste båt kastet loss på formiddagen 18. mai. Heidi valgte å gå til Baltasound og vente på gunstige værforhold. Vi hadde planer om å gjøre det samme, men en middagsinvitasjon på fredagskvelden, gjorde at vi valgte å seile fra Lerwick på lørdag den 20. Tidligere i uken hadde vi tenkt å starte på lørdags morgen, men været endret seg, så vi bestemte oss for å starte om kvelden, men vi burde ha utsatt det til søndags morgen. Vi fikk grov sjø i en del timer, før det begynte å spakne og sjøen roet seg noe. Fra Statfjord til Runde, var det nesten vindstille.                                                                                          Kjell med kapteinslua.

Vi ankom Gjøsund (Vigra) ca kl 14 på mandag. Vi gikk videre til Søndre Bjørnsund, hvor vi ankom om kvelden. Det ble en runde på land, for å oppleve det idylliske stedet, deretter en runde med ankerdram i båten.


Vi fikk motvind etter Hustavika og la kursen via Kristiansund, for at Terje og Kjell kunne få se litt av byen fra båten. Heldigvis spaknet vindet, så siste del av leia til Agdenes var i tilnærmet vindstille.

Søndre Bjørnsund


Vi ankom Levanger kl 14 og jeg kunne ta farvel med et meget trivelig mannskap. Jeg tror at det aldri har vært så mye latter ombord i Ark Mari noen gang, som det var i lag med denne motsomme gjengen..


Turen gikk uten uhell, bortsett fra en ørliten grunnberøring, to-tre minutter etter vi startet fra Levanger, men det ble gjort for å gi Kjell et lite Grunnkurs. Vi dro ut storseilfallet for å endesnu det, da det hadde fått slitasje på et punkt. Desverre så løsnet det i fra trekktauet, da vi skulle ha det på plass igjen, slik at båten er uten storseilfall i øyeblikket.


Etter å ha lagt sammen alle utgifter på turen, inkludert en god del drikke, ble det en kostnad på ca kr 3.900 pr pers. Det er rimelig for en 14 dagers "cruise" med "all inclusive".